Knäck

I helgen kommer mitt hem att se ut som ett julbageri.
Saffran, knäck, pepparkakor, snickers, ischoklad... Det är faktiskt snart jul, men det känns som jag kommer missa alltihop.
Ikea livet hemma presenterar: Knäck på alla vis!



CHOKLADKNÄCK
Ingredienser till 75 st

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

Så här gör du:
Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koka ca 15–30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

KANELKNÄCK
Ingredienser till 50 st

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 ½ tsk malen kanel
2 msk smör

Så här gör du: 
Blanda grädde, sirap, socker och kanel i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koka ca 15–30 min. Tillsätt smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

INGEFÄRSKNÄCK
Ingredienser till 50 st

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 ½ tsk malen ingefära
2 msk smör

Så här gör du: 
Blanda grädde, sirap, socker och ingefära i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koka ca 15–30 min. Tillsätt smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0