Knäck
Saffran, knäck, pepparkakor, snickers, ischoklad... Det är faktiskt snart jul, men det känns som jag kommer missa alltihop.
Ikea livet hemma presenterar: Knäck på alla vis!

CHOKLADKNÄCK
Ingredienser till 75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör
Så här gör du:
Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koka ca 15–30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
KANELKNÄCK
Ingredienser till 50 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 ½ tsk malen kanel
2 msk smör
Så här gör du:
Blanda grädde, sirap, socker och kanel i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koka ca 15–30 min. Tillsätt smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
INGEFÄRSKNÄCK
Ingredienser till 50 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 ½ tsk malen ingefära
2 msk smör
Så här gör du:
Blanda grädde, sirap, socker och ingefära i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koka ca 15–30 min. Tillsätt smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.